Welke RVS zelfborende schroeven?

Wij verkopen verschillende soorten zelfborende Inox schroeven. Dit zijn de verschillen, de voordelen en de nadelen:

Inox Zelfborende Spaanplaatschroeven A2, platverzonken met deeldraad
Dit is een normale Inox A2 spaanplaatschroef, uitgevoerd met een boorpunt. Deze schroeven leveren wij in de diameters 4 / 4,5 / 5 en 6 mm.
Voordelen: veel keuze in afmetingen + goede corrosiebestendigheid door het Inox A2.
Nadelen: breekt sneller dan Inox C1, hierdoor zijn deze schroeven uitsluitend geschikt voor zachthout, zoals gewolmaniseerd tuinhout, vuren e.d. Dus niet voor hardhout.

Inox Vlonderschroeven C1
Deze schroeven zijn gemaakt uit Inox C1, een andere legering dan Inox A2, waardoor deze schroeven gehard kunnen worden. Door dit harden zijn ze vrijwel onbreekbaar. In de punt van de schroeven zit een kerf, waardoor ze zelfborend zijn. Zoals de naam al zegt; geschikt voor het maken van vlonders. Wij leveren deze schroeven alleen in diameter 5 mm.
Voordelen: vrijwel onbreekbaar + kunnen zonder voorboren in hardhout worden geschroefd.
Nadelen: iets minder corrosiebestending dan inox A2 + pas op met douglas hout, dit verkleurt rondom het schroefgat door een chemische reactie.

inox zelfborende schroeven C1, conische kop
Ook deze schroeven zijn gemaakt uit Inox C1, waardoor ze vrijwel onbreekbaar zijn. Deze schroeven hebben een boorpunt waardoor ze zelfborend zijn. Wij leveren deze schroeven in de diameters 3,2 / 4 / 4,5 en 5 mm. Deze schroeven worden zeer ruim toegepast, de kleinste diameter vaak als glaslatschroef.
Voordelen: vrijwel onbreekbaar + kunnen zonder voorboren in hardhout worden geschroefd.
Nadelen: iets minder corrosiebestending dan Inox A2 + pas op met douglas hout, dit verkleurt rondom het schroefgat door een chemische reactie.

Bimetaal boorschroeven
Dit is een hele andere categorie schroeven. Zoals de naam al zegt bi-metaal: de schroef zelf is van Inox, dus met een goede corrosiebestendigheid. De punt is van staal waardoor je deze schroeven in metaal tot 4 mm dikte kunt boren. Zeer geschikt om bijvoorbeeld houten planken op stalen balken te monteren. De 'vleugels" van de schroeven ruimen het hout en breken af in het staal waardoor de planken extra vast getrokken worden.
Voordelen: direct in staal tot 4 mm zonder voorboren.

Overigens kunnen we van alle zelfborende schroeven zeggen dat ze minder geschikt zijn om weer uit te draaien. Dat geldt zeker voor de Bimetaal boorschroeven.  zachthout hardhout staal tot 4 mm dik
Inox A2, zelfborende schroeven + - -
Vlonderschroeven C1 + + -
C 1 Conische kop schroeven + + -
Bimetaal boorschroeven - - +